Toving - dag

I Fet Husflidslag har vi et aktivt miljø for toving. Samtlige deltakere har deltatt på flere kurs og her arbeides det med filting i hul form, massiv form, skulpturell form, dekorering av flater med farget ull og med ornamenter i rulleteknikk. 

Nunofilting er en relativt ny teknikk som har vært veldig aktuell i det siste. De fleste som er med, har holdt på i mange år og begge læringsverkstedene fungerer derfor uten lærer. Vi henter inspirasjon og kunnskap fra hverandre og leter fram ideer fra bøker og blader.

Høres dette spennende ut? Ta kontakt med leder.

Toving dag: 
Sted: 2. etasje på Jahren gamle skole
Tidspunkt: Mandager hver 14.dag
T

Høsten 2023: : Oppstart ikke bestemt, men det er et ønske å kunne møtes på formiddag også.
Kontaktperson: Ta kontakt med en i styret om du har lyst og anledning tli å drive med toving på dagtid.


Semesteravgift:
kr 200,- for medlemmer
kr 320,- for ikke medlemmer


TOVING AV ULL - FAKTA Ull er et naturmateriale med ulike bruksområder som alle burde kjenne til. Ull har den spesielle egenskapen at den er sammensatt av små "pigger" som filtrer seg sammen under vask. Ull har den spesielle egenskapen at det ikke blir kaldt når det blir vått. Når ullen blir våt, oppløses de alkaliske saltene som finnes i ullfibrenes fett(lanolin). Lanolinet omgjøres så til en naturlig "såpe" som gjør at ullen holder seg ren. Ull er også det eneste materialet vi har som har den egenskap at den kan filte seg sammen, og det ved hjelp av bare varme, vann og bevegelse. 

Filtingen vil gå enda lettere om vi forandrer surhetsgraden. Dette kan gjøres ved å tilsette grønnsåpe. Toving er verdens eldste tekstile teknikk. Når sauene mistet ulla i flak, stenket den med urin og tråkket på den, ble den tovet av seg selv. Siden ble toving utnyttet både til nytte og pryd. Vikingene tovet ull til tykke kofter som ble brukt til vern mot sverd, og vadmelskapper ble brukt i regnvær, for de absorberte så mye vann at det tok lang tid før de kjente at de ble våte. I dag er toving blitt blant de nyeste teknikker i tekstilkunst, og det er bare fantasien som setter en stopper for hva som kan formes av tovet materiale. 
Eksempler på hva som kan toves: Ball, rangleball, grytelapper, nålepute, skilpadde, sitteunderlag, penal, bilde, fåre/dyrehode, fugler, eple, hane osv