Kiper og korger Kiper og korger

  20.03.2022 Kl.22:11
Av Jorunn Apeland
Dette blir et spennende møte med 2 kapasiteter på området!!!!

Denne gangen er det Hege Iren Aasdal og Samson Øvstebø som kommer for å fortelle om kiper og korger.

Hege er utdanna korgmakar hjå Skovstuen Pil og er no stipendiat for Norsk Handverksinstitutt frå 2020 til 2023. Hun er spesielt opptatt av tradisjonelle korger laga i lokale materialar og har vore med på fleire prosjekt gjennom Norsk Handverksinstitutt med å gjenskape korger som ingen lenger kan lage. Hu fordjuper seg no i dei forskjellige korgene som tradisjonelt har vore laga i Norge og Norden. Korgmakaryrke er eitt av verdens eldste yrke, då mennesket alltid har trengt noko å oppbevare å bære ting i. Kunnskapen om materiale, hausting og foredling samt fletting er nesten gløymd kunnskap, det ynskjer eg bidra med å ta vare på og vidareformidle. Mange av dei tradisjonelle korgene er laga i splitta materiale, og det er dette hun setter søkelys på i stipendiatperioden. Det er fantastisk å sjå mangfaldet i teknikkar og materialar brukt i den nordiske korgtradisjonen!

Samson har laga kiper og holdt på med trearbeid i over 20 år, og har holdt utallige kurs. Han er veileder for Hege i stipendiatarbeidet og har samarbeida med ho i fleire prosjekt i regi av Norsk Handverksinstitutt med å gjenskape tradisjonelle korger som vedmeis, aktarkorg og snik. Han har arbeida mest i brakje (einer) men jobbar no med mange treslag og har mykje erfaring på deling og fletting med forskjellige tresorter. Han har også jobba med å lage tau av lindebast og vidareformidla den kunnskapen.

Temamøtene er åpne møter for alle uansett medlemskapet. På alle temamøtene vil det bli enkel servering og et lite lotteri.


VELKOMMEN